Wat is Krav Maga?

WAT IS KRAV MAGA?

KRAV MAGA IS een realistisch combatsysteem

KRAV MAGA IS SIMPEL, EFFECTIEF, AGRESSIEF EN EENVOUDIG AAN TE LEREN.

Krav Maga( letterlijk vertaald: contact gevecht)  is een realistisch combatsysteem dat is ontwikkeld in Israël. Krav Maga combineert mentale, technische, tactische en lichamelijke training om zo de kans te vergroten de controle over agressieve en gewelddadige situaties te verkrijgen.
Het is een uniek systeem dat bekend staat als het meest innovatieve, effectieve en praktische combatsysteem ter wereld. 

Krav Maga kan in extreme en zeer stressvolle situaties toegepast worden, ongeacht je lichamelijke conditie, kracht of leeftijd. Om dit te kunnen bereiken moet er wel hard en realistisch getraind worden en moet u de stress die u in de realiteit ervaart tijdens de training ook ervaren.
De grootmeester en ontwikkelaar is Imi Lichtenfeld, de topinstructeur van het man -tot- man gevecht in het Israëlische leger. Hieronder leest u meer over de historie en over de ontwikkelaar Imi Lichtenfeld.

Mike Makkelie

Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld)

Hoe het allemaal begon

historie krav maga

Imi (Imrich) Sde-Or (Lichtenfeld) werd geboren op 26 mei 1910 in Boedapest, Hongarije. Hij groeide op in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije.

Als kind kreeg Imi van zijn vader les in diverse disciplines lichamelijke oefening en sport, waaronder boksen, worstelen en turnen. Zijn vader spoorde hem hiertoe aan en Imi ontplooide zich in vele disciplines tot kampioen.

Eind jaren ’30 veranderde het leven in Bratislava. Er verschenen hier fascistische en antisemitische groepen. Imi leidde een groep Joodse mannen met achtergronden in boksen en worstelen die probeerden te voorkomen dat de fascistische en antisemitische groepen de Joodse wijk binnentrokken. Tijdens de gevechten die daarop volgden, constateerde Imi dat gevechtssporten die hij beoefende weinig tot niets te maken hadden met echte gevechten. Door deze ervaring begon Imi met het ontwikkelen van een systeem met eenvoudige zelfverdedigingstechnieken die toepasbaar waren in levensbedreigende situaties. In 1940 had Imi door deze activiteiten te veel aandacht getrokken van de groepen waar hij tegen vocht, hij vluchtte met zijn familie en vrienden naar Israël, toen nog Palestina. 

In 1944, begon Imi met het lesgeven in zelfverdediging aan de Israëlische manschappen. In deze periode leidde hij meerdere elite-eenheden van de Hagana en Palmach op (de voorlopers van de huidige speciale eenheden van de IDF). Ook de eenheden van de Palyam (marine commando’s) en de politiemacht werden door Imi opgeleid.

In 1948, gelijktijdig met het uitroepen van de staat Israël en de oprichting van de Israel Defense Forces, werd Imi benoemd tot hoofdinstructeur Krav Maga van de School of Combat Fitness. Hij diende ongeveer twintig jaar in de IDF en wist in die tijd zijn technieken voor zelfverdediging en het gevecht verder te ontwikkelen en te verfijnen. Imi trainde persoonlijk de kopstukken van de Israëlische speciale eenheden en leidde vele Krav Maga instructeurs op. Hierdoor verkreeg hij persoonlijk erkenning door vele hooggeplaatste Israëlische officieren. Imi’s methode, Krav Maga, voldeed aan de veelzijdige eisen van de IDF, dit wilde zeggen dat de discipline eenvoudig te leren en toe te passen moest zijn. Ook was het belangrijk dat de vaardigheden met een minimum aan oefening onderhouden konden worden. Nog belangrijker was het dat de door Imi ontwikkelde technieken ook onder de meest ongunstige en extreme omstandigheden konden worden uitgevoerd.

Na uit actieve dienst te zijn teruggetreden paste Imi Krav Maga aan om universeel te kunnen worden toegepast. De technieken werden veranderd zodat iedereen – man of vrouw, jongen of meisje, jongere of oudere – deze technieken konden leren. Imi leidde vervolgens vele civiele Krav Maga instructeurs op, welke de taak hadden Krav Maga te verspreiden. De instructeursopleiding die hij hen gaf was geaccrediteerd door het Israëlische Ministerie van Onderwijs. Zelfs tot aan zijn laatste levensjaren volgde Imi zijn top instructeurs op de voet en bracht veel tijd met hen door, tot hij overleed op 9 januari 1998 in Netanja, Israël.